Prikaži više Prikaži manje

107070

EUROPSKA RENESANSA ANTIČKE PULE

33,05
dostupno
ISBN ISBN: 9789530608566
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2014

O knjizi EUROPSKA RENESANSA ANTIČKE PULE

Europska renesansa antičke Pule pruža cjeloviti uvid u aktivnu recepciju biranih djela antičko-rimske arhitekture iz grada Pule tijekom renesansnog doba, što se kao proces iznimnih dometa pokazalo europskim fenomenom.
U prvom je redu predočila svojstva renesansne Pule, njezinu drevnu urbanističku cjelinu uočavajući ulogu luke u formiranju grada s uporištem na razlaganju prirodnih odlika okružja, ali i njihova prikaza u djelima mnogih starih pisaca.
Osvrtom na te komponente autorica je ukazala koliko i kako one bijahu ishodištem lokalnog privrednog razvoja s bjelodanim odrazom na društveno-politički status i ukupni život organizma srednjovjekovnoga grada, koji je – između ostalog – postao i ugledno crkveno sjedište ali nije uništio poganske spomenike u svojem prostoru.
Zapravo su ta dva aspekta ključna vodilja razlaganju u prvom poglavlju teksta, podijeljenom po naslovima:
Descriptio portus et urbis Polae, Ekonomija i društvo: istarski kamen, biskupi i podestati, Transformacije: gradilišta renesansne Pule.U njima je Jasenka Gudelj dokazala izvrsno
svoje poznavanje izvora u širokom vremenskom rasponu, kao i suvereno služenje s arhivima na koje se permanentno poziva uz prilično novih zapažanja s naglaskom na humanističkom dobu – od ranog novovjekovlja do kraja 17. stoljeća.

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
9789530608566
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2014
Broj stranica
431
Format
25 x 15 cm

Od istog autora

-10%ARTE ET MARTE - Knjige o arhitekturi u Zriniani
6,27 6,97 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:6,97