Show more Show less

33680

KAKO ŽIVI ANTUNTUN

9,28
available
ISBN ISBN: 978-953-14-0656-7
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2014

About the book KAKO ŽIVI ANTUNTUN

Odavno svi znamo tko to živi u desetom selu, kakav mu je um i što grabi loncem, no kako Antuntun izgleda, mogli smo samo zamišljati. Evo napokon rješenja i te vječne zagonetke. Njegov susjed iz devetog sela Tomislav Torjanac, nagrađivani ilustrator romana Pijev život te slikovnica Mačak i vrag i Djevojčica i div, u ovoj ga raskošnoj knjizi predstavlja na veličanstven način. Klasik Grigora Viteza dobio je putovnicu za svijet i vaša srca.

Slikovnica je dobitnica nagrada Grigor Vitez za najbolju knjigu za djecu, Lice knjige za ilustraciju, te knjižne nagrade Kiklop.

“Ono što je Torjanac napravio s omiljenim dječjim likom, i više je od mašte – to je zaista Antuntun. […] Sve u svemu, pravo malo remek-djelo.”
– Jutarnji list


Grigor Vitez među najznačajnijim je pjesnicima hrvatske dječje književnosti. Prije Drugog svjetskog rata bio je učitelj, a poslije je radio u Ministarstvu prosvjete i kao urednik u izdavačkoj kući Mladost kao urednik dječjih knjiga i časopisa. Pisao je poeziju za djecu i odrasle a prevodio je s ruskog, francuskog i slovenskog jezika. Objavio je tridesetak zbirki pjesama ("Sto vukova", "Kad bi drveće hodalo", "Gdje priče rastu"...) a njegova je poezija objavljena u brojnim slikovnicama, čitankama i antologijama.

Grigor Vitez smatra se začetnikom moderne hrvatske dječje poezije, pjesnikom koji je dotadašnji pretežno pedagoški pristup zamijenio načelom igre, podjednako u tematici, kao i u oblikovanju jezika. Humor i nonsens, kao i preokupacija djetinjstvom, temeljne su odlike njegove poezije.

Četiri zbirke pjesama prevedene su mu na slovenski, mađarski i makedonski jezik, a pojedine pjesme i priče i na druge jezike.

Godine 1967. utemeljena je Nagrada «Grigor Vitez» koja se od tada pa do danas dodjeljuje piscu i ilustratoru najbolje knjige za djecu u godišnjoj produkciji.

Publisher/s
ISBN
978-953-14-0656-7
Binding
hard
Year of issue
2014
Format
25 x 15 cm

Same author products

-20%GDJE PRIČE RASTUAntikvarijat
4,25 5,31 
Lowest price in last 30 days:4,78 
-20%STO VUKOVA i druge pjesme za djecuAntikvarijat
4,78 5,97 
Lowest price in last 30 days:5,97