Show more Show less

153776

RIJEČKI MORSKI PAS

18,58
16,72
Lowest price in last 30 days: 14,87 
not available
ISBN ISBN: 978-953-7780-73-9
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2019

About the book - RIJEČKI MORSKI PAS

"Riječki morski pas" roman je Szabolcsa Benedeka, mađarskog autora, čestog gost Rijeke i njezinog strastvenog istraživača. Svojim neobičnim povijesnim romanom s elementima fantastike, autor budi riječku prošlost na posve novi način, a čitateljskoj publici donosi još jedan važan fiumanološki naslov.

Neposredno prije izbijanja Prvog svjetskog rata Richárd Kovách, urednik iz Budimpešte, putuje u Rijeku, tada poznatiju kao Fiume, multietnički lučki grad na Jadranu izravno pod mađarskom vlašću, kako bi napisao reportažu o kojoj je brujala metropola – o takozvanom riječkom morskom psu. Naime, prema brojnim izvještajima pomoraca i ribara, Mađarska kraljevska pomorska uprava upozorena je na opasnost od morske nemani. No, Richárdu Kováchu ova vijest ne djeluje ozbiljno, već je primjerenija "razdoblju kiselih krastavaca" kada nema žučnih parlamentarnih rasprava i svjetskih događaja.

Upravo kada se Richard Kovách upoznaje s Riječanima i fiumanskim poslovima, dolazi do zaključka da najveća opasnost nije morski predator, iako zaista postoji, već da slijedi nešto puno dublje i veće – vrijeme velikih napetosti koje će zauvijek izbrisati "sretna vremena mira". I to u najdoslovnijem smislu te riječi.

U "Riječkom morskom psu" Rijeka, lučka i industrijska metropola velikog carstva, postaje pozornica napetog povijesnog romana na granici trilera i fantastike u kojem se prelijevaju brojne teme: etničke i političke napetosti onoga doba (sa sasvim slučajnim podudaranjima s današnjim vremenom), tehnička čuda koja trajno mijenjaju lice svijeta, ali i osobne brige i čežnje glavnih likova, a sve objedinjene jednim velikim, zlokobnim znakom – neuobičajenom pojavom velikih morskih pasa u Kvarnerskom zaljevu.

Author/s
Translator/s
Angela Pataki
Publisher/s
ISBN
978-953-7780-73-9
Binding
soft
Year of issue
2019
Number of pages
278
Format
21 x 15 cm