Prikaži više Prikaži manje

153776

RIJEČKI MORSKI PAS

18,58 | 140,00 kn
16,72 | 125,99 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 14,87  | 112,00 kn
nije dostupno
ISBN ISBN: 978-953-7780-73-9
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2019

O knjizi - RIJEČKI MORSKI PAS

"Riječki morski pas" roman je Szabolcsa Benedeka, mađarskog autora, čestog gost Rijeke i njezinog strastvenog istraživača. Svojim neobičnim povijesnim romanom s elementima fantastike, autor budi riječku prošlost na posve novi način, a čitateljskoj publici donosi još jedan važan fiumanološki naslov.

Neposredno prije izbijanja Prvog svjetskog rata Richárd Kovách, urednik iz Budimpešte, putuje u Rijeku, tada poznatiju kao Fiume, multietnički lučki grad na Jadranu izravno pod mađarskom vlašću, kako bi napisao reportažu o kojoj je brujala metropola – o takozvanom riječkom morskom psu. Naime, prema brojnim izvještajima pomoraca i ribara, Mađarska kraljevska pomorska uprava upozorena je na opasnost od morske nemani. No, Richárdu Kováchu ova vijest ne djeluje ozbiljno, već je primjerenija "razdoblju kiselih krastavaca" kada nema žučnih parlamentarnih rasprava i svjetskih događaja.

Upravo kada se Richard Kovách upoznaje s Riječanima i fiumanskim poslovima, dolazi do zaključka da najveća opasnost nije morski predator, iako zaista postoji, već da slijedi nešto puno dublje i veće – vrijeme velikih napetosti koje će zauvijek izbrisati "sretna vremena mira". I to u najdoslovnijem smislu te riječi.

U "Riječkom morskom psu" Rijeka, lučka i industrijska metropola velikog carstva, postaje pozornica napetog povijesnog romana na granici trilera i fantastike u kojem se prelijevaju brojne teme: etničke i političke napetosti onoga doba (sa sasvim slučajnim podudaranjima s današnjim vremenom), tehnička čuda koja trajno mijenjaju lice svijeta, ali i osobne brige i čežnje glavnih likova, a sve objedinjene jednim velikim, zlokobnim znakom – neuobičajenom pojavom velikih morskih pasa u Kvarnerskom zaljevu.

Preveo(la)
Angela Pataki
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-7780-73-9
Uvez
meki
Godina izdanja
2019
Broj stranica
278
Format
21 x 15 cm