Show more Show less

93061

SVAKIM DANOM SVE BLIŽE - Proces terapije iz oba ugla

14,60
13,14
Lowest price in last 30 days: 11,68 
not available
ISBN ISBN: 9788686653895
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2013

About the book SVAKIM DANOM SVE BLIŽE - Proces terapije iz oba ugla

Pred domaće čitaoce koji već dobro poznaju delo Irvina Jaloma, gurua psihoterapije, stiže knjiga koju Jalom autorski potpisuje  zajedno sa svojom klijentkinjom - Džini Elkin je izmišljeno ime kojim je zaštićen pravi identitet njegove stvarne klijentkinje - koja je u ovoj knjizi opisala svoje lične doživljaje tokom višemesečne individualne psihoterapije.
Knjiga koju su paralelno, iz sesije u sesiju, pisali klijent i terapeut.

FASCINANTNA SAGA O TERAPEUTU I PACIJENTU KOJI DELE SLABOSTI I SNAGU
•    Kako veliki majstor egzistencijalne psihoterapije vodi klijenta do oporavka?
•    Kada pacijent postaje svestan svoje pozitivne promene?
•    Kako sve rad sa klijentom utiče na samog psihoterapeuta?
•    Zašto završetak procesa psihoterapije može biti bolan?

Jedinstvena studija psihoterapijskog procesa, pisana paralelno i nezavisno iz ugla psihoterapeuta i iz ugla klijenta, govori o zajedničkom putu ka željenoj promeni.

Dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, predsednik
Saveza društava psihoterapeuta Srbije


Svaki put me uzdrma kad pronađem stare rokovnike ispunjene poluzaboravljenim imenima pacijenata, sa kojima sam doživeo toliko bliskosti. Toliko ljudi, toliko lepih trenutaka. Šta im se desilo? Moje višestruko hijerarhizovane fioke sa podacima i planine snimljenih kaseta često me podsećaju na nepregledno groblje: životi nagurani u kliničke fascikle, glasovi zarobljeni na elektromagnetnim trakama, osuđeni da večno igraju sopstvene drame u tišini. Dok tako živim sa ovim svedočanstvima, prožima me snažan osećaj prolaznosti. Čak i potpuno uronjen u sadašnjost osećam duh propadanja kako posmatra i čeka – propadanje će neminovno poništiti životno iskustvo, pa ipak, samom svojom neizbežnošću zrači lepotom i setom. Želja da povežem svoje iskustvo sa Džini izuzetno je snažna. Intrigira me mogućnost da odložim propadanje, da produžim životni vek našem kratkom zajedničkom vremenu. Koliko je bolje znati da će postojati u čitaočevom umu, umesto u napuštenom skladištu nepročitanih kliničkih beleški i nepreslušanih elektromagnetnih kaseta.
Priča počinje jednim telefonskim pozivom. Tanušni glas mi se predstavio kao Džini. Rekla je da je tek stigla u Kaliforniju i da je nekoliko meseci bila na terapiji kod mog kolege na Istočnoj obali, koji ju je uputio kod mene. S obzirom da sam se nedavno vratio sa jednogodišnjeg odmora u Londonu, i dalje sam imao dosta slobodnog vremena i zakazao sam sastanak sa Džini za prekosutra.
Sreo sam je u čekaonici i poveo niz hodnik do svoje kancelarije. Nisam mogao da hodam dovoljno sporo – poput orijentalne supruge pratila me je uz nekoliko bešumnih koraka zaostatka. Nije pripadala sebi. Ništa na njoj nije se slagalo ni sa čim drugim – njena kosa, njen široki osmeh, glas, hod, njen džemper, njene cipele – kao da je sve nabacano jedno na drugo pukom slučajnošću, i kao da je postojala izvesna mogućnost da se sve – kosa, hod, udovi, iznošene farmerke, čarape, sve – razleti na sve strane. Šta bi ostalo, pitao sam se. Možda samo osmeh. Ne baš lep prizor, bez obzira na to kako poređate delove. Ipak, čudesno dopadljiv. Nekako je, za svega nekoliko minuta, uspela da mi stavi do znanja kako mogu da radim šta hoću i da se potpuno predaje u moje sposobne ruke. Nije mi smetalo. Tada to nije delovalo kao težak teret.
Progovorila je, i saznao sam da ima dvadeset tri godine, da je kćerka amaterske operske pevačice i filadelfijskog biznismena. Imala je četiri godine mlađu sestru i talenat za pisanje. Došla je u Kaliforniju zato što je na osnovu nekih kratkih priča primljena na jednogodišnji kurs kreativnog pisanja na obližnjem fakultetu.
Zašto je sada tražila pomoć? Rekla je da je morala da nastavi terapiju koju je započela prošle godine, i na zbunjujuć, nesistematičan način pobrojala svoje glavne životne poteškoće. Pored njenih eksplicitnih žalbi, primetio sam u toku razgovora još nekoliko problematičnih oblasti.

Translator/s
Sofija Stojadinović , Stefan Bognar
Publisher/s
ISBN
9788686653895
Binding
soft
Year of issue
2013
Number of pages
302
Format
20 x 15 cm

Same author products

-10%KAD JE NIČE PLAKAO
11,35 12,61 
Lowest price in last 30 days:10,09 
not available
-10%LEČENJE ŠOPENHAUEROM
11,35 12,61 
Lowest price in last 30 days:10,09 
not available
-10%KRVNIK LJUBAVI I OSTALE PSIHOTERAPIJSKE PRIČE
11,35 12,61 
Lowest price in last 30 days:10,09 
not available