Show more Show less

29207

TRAVE ZA PROIZVODNJU KRME I SJEMENA

21,24
19,11
Lowest price in last 30 days: 16,99 
available
ISBN ISBN: 978-953-7472-01-6
Binding Binding: hard
Year of issue Year of issue: 2008

About the book TRAVE ZA PROIZVODNJU KRME I SJEMENA

Porodica trava (Poaceae, Gramineae) predstavlja jcdanu od najzastupljenijih porodica u biljnom svijetu. Prema broju jedinki (abundanciji) trave su u prirodnim zajednicama brojnije, u odnosu na broj jedinki, iz ostalih biljnih porodica. Po kakvoći i produktivnosti sve vrste trava nemaju jednako gospodarsko značenje jer im kakvoća varira od odličnih pa do škodljivih, a produktivnost im je vrlo visoka do vrlo niska, ili gotovo zanemarujuća. Prema trajanju dijelimo ih u ozime i jednogodišnje, kratkotrajne (koje traju dvije do tri godine) i dugotrajne (koje traju četiri i znatno više godina).
Neke vrste trava prikladne su za košnju, neke samo za napasivanje, odnosno za košnju i napasivanje jer podnose gaženje i čestu defolijaciju.
Trave imaju uglavnom čupavo korijenje koje je u površinskom sloju od 15 do 30 cm dubine. Zbog plitkog prodiranja korijena u tlo većina vrsta trava slabo podnosi sušu koja je tijekom ljeta u nekim krajevima Hrvatske česta. Neke višegodišnje trave tjeraju duboko korijenje. Te vrste imaju i tijekom sušnog razdoblja izvjestan porast, te se zato koriste za sjetvu u čistoj kulturi ili u smjesama s mahunarkama u djetelinsko-travnim smjesama.
Obzirom na svojstva i morfološku gradu, trave su se prilagodile različitim uvjetima staništa - od močvarnih do vrlo suhih, kako nizinskih tako i planinskih travnjaka. U povoljnim uvjetima određene vrste trava mogu čak dominirati u tratini, odnosno sijane u takvim uvjetima mogu dati visoku produkciju vrlo kvalitetne mase.

ISBN
978-953-7472-01-6
Binding
hard
Year of issue
2008
Number of pages
201
Format
25 x 15 cm