Show more Show less

772

WIMBLEDONSKI STADION

7,96
7,17
Lowest price in last 30 days: 6,37 
available
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 1998

About the book WIMBLEDONSKI STADION

Roberto Bazlen, poznat kao Bobi Bazlen, imao je snažan utjecaj na književnost u Trstu. Nažalost, teško ćete pronaći njegove knjige jer je on malo objavio tijekom svog života, pa čak i ono što je objavljeno nakon njegove smrti sigurno nije bilo važno – ulomak jednog romana i nekoliko drugih manjih djela, od kojih niti jedno nije prevedeno na strane jezike. Pojavio se kao lik u dva romana, uveo modernu njemačku i austrijsku književnost u Italiju, pomogao započeti karijeru Itala Sveva približivši njegovo djelo Eugeniu Montaleu, bio je prijatelj Jamesa Joycea i promovirao brojne talijanske autore. Ovaj roman govori o neimenovanom pripovjedaču koji putuje u Trst i London kako bi razgovarao s onima koji su poznavali Bazlena i otkrio zašto nikada nije objavio neko važno djelo.
Neimenovani pripovjedač, međutim, nema mnogo uspjeha. Polazi u Trst, tragajući za Bazlenovim tragovima u knjižarama i knjižnicama i razgovarajući s ljudima koji su ga možda poznavali, ali sve što dobije jest neznatni uvid, ali ništa suštinsko i bez odgovora na pitanje koje postavlja – zašto nije napisao nešto važno. On ima svoje teorije. Pisanje ga nije zanimalo. Napokon je poslan Ljubi Blumenthal. Poznavala je Bazlena i sada živi u Wimbledonu (otuda i naslov). Ona nudi dva razloga za njegovo ponašanje. Prvo je, kaže, htio upoznati ljude s onim što on misli da je važnije. Drugi razlog je taj što u životu nekih ljudi postoji točka u kojoj se stvari mijenjaju i ne možete ići naprijed, a Bazlen je došao do te točke.
U konačnici, naravno, nema jasnog razloga za njegovu odluku niti, naravno, za mnoge odluke koje bilo tko od nas donese. Preciznije, za neimenovanog pripovjedača, koji može ili ne mora biti Del Giudice, nije moguće obnoviti život ili čak epohu (poput međuratnog Trsta) upravo takvom kakva je ona zaista bila. Prošlo je. Možete je se prisjetiti, ali pamćenje je nesavršeno. Našem pripovjedaču preostaje više pitanja nego odgovora – o Bazlenu, o Trstu, o književnosti i o životu.

U ovom se romanu Daniele Del Giudice s čitateljem ne igra skrivača, nego ga bez cinizma uvlači u iluziju autobiografičnosti u kojoj nedostatak informacija kojima bi raspolagao pripovjedački subjekt nije puka strategija suspensa, već izraz temeljne skepse u postojanje odgonetke. Tako ovaj roman – koji opisuje put traženja odgovora na pitanje zašto čovjek koji je napisao desetke izdavačkih recenzija, stotine pisama, pročitao tisuće knjiga i kreirao književne karijere svojih prijatelja, koji je duhovnim habitusom bio pisac par excellence, nikada nije izravno ušao u književnost – nipošto nije detektivski, već zapravo Bildungsroman, roman o sentimentalnom odgoju mladog čovjeka na pragu pisanja.


Daniele Del Giudice rođen je 1949. godine u Rimu. Spisateljsku karijeru započeo je 1983. godine, romanom Lo stadio di Wimbledon, objavljenim uz podršku Itala Calvina, s kojim dijeli zanimanje za moguće putanje dodira književnog izmišljaja i znanstvene spoznaje. Kasniji romanim su Atlante occidentale (»Zapadni atlas«) iz 1985. i Staccando l'ombra da terra (»Dok se sjena odvaja od zemlje«) iz 1994. Del Giudice je napisao i dugu pripovijetku Nel museo di Reims (»U reimskom muzeju«, 1988.) i zbirku novela Manie (1997.). U nas su mu četiri u Italiji neokupljene pripovijetke objavljene kao zbirka pod naslovom Brodolom sa slikom (prev. Iva Grgić, Durieux, Zagreb 1993.), s pogovorom Antonija Tabucchija. Daniele Del Giudice jedan je od najcjenjenijih talijanskih pisaca srednje generacije.

Publisher/s
Binding
soft
Year of issue
1998
Number of pages
141
Format
20 x 15 cm

Same author products

-10%BRODOLOM SA SLIKOM
4,78 5,31 
Lowest price in last 30 days:4,25 

Bestsellers from same category

1984.
11,81 
-10%ĐAVOLJI ČAS
11,35 12,61 
Lowest price in last 30 days:10,09 
-20%KRVAVA ODAJA
13,70 17,12 
Lowest price in last 30 days:17,12 
-10%KULE U ZRAKU
22,45 24,95 
Lowest price in last 30 days:19,96 
-10%TRAVNIČKA HRONIKA
23,29 25,88 
Lowest price in last 30 days:20,70