- Lista želja
- Prijava
- 0
Košarica Vaša košarica je prazna
- Naslovnica
- prirodne znanosti
- medicina
- DIJETOTERAPIJA I KLINIČKA PREHRANA - drugo, obnovljeno i dopunjeno izdanje
- alternativna područja
- arhitektura
- audio izdanja
- časopisi
- društvene znanosti
- ekonomija
- enciklopedije / leksikoni / priručnici
- erotika / seks
- hobistika
- humor
- knjige za djecu
- književnost
- lektira
- multimedijalna izdanja
- ostala izdanja
- poklon galerija
- politika
- pomorstvo
- popularna znanost
- povijest
- prirodne znanosti
- publicistika
- religija / mitologija
- rječnici / gramatike / strani jezici
- strane knjige
- stripovi
- tehnika / inženjerstvo / građevina
- turizam
- udžbenici
- udžbenici strukovnih škola i fakulteta
- umjetnost

DIJETOTERAPIJA I KLINIČKA PREHRANA - drugo, obnovljeno i dopunjeno izdanje
O knjizi DIJETOTERAPIJA I KLINIČKA PREHRANA - drugo, obnovljeno i dopunjeno izdanje
Udžbenik „Dijetoterapija i klinička prehrana“ nastoji istaknuti značenje prehrane u prevenciji i liječenju bolesti svih organskih sustava, ističući kako katkad zaboravljamo na taj element zdravlja i liječenja, previše se oslanjajući na farmakoterapiju i kad to nije nužno.
Upravo zato knjiga započinje s već u naslovu iznesenim tezama koje se odnose na prehranu kao važan čimbenik preventivne medicine, odnosno procesa liječenja. Uvodna poglavlja uče kako procijeniti nutritivni status i iznose oblike nutritivne potpore hospitaliziranim bolesnicima, od dijetoterapije i nadopune prehrane dodatcima prehrani do enteralne i parenteralne prehrane. Nakon toga slijede poglavlja o nutritivnoj potpori kod bolesti probavnoga sustava, bolesti bubrega, kardiovaskularnoga sustava, plućnih i hematoloških bolesti, onkoloških bolesti, šećerne bolesti, reumatskih bolesti i osteoporoze. Udžbenik ne zaobilazi ni pretile i bavi se načelima prehrane i kod te skupine bolesnika. Slijedi poglavlje o nutritivnoj potpori u slučaju intolerancije i alergije na hranu, a potom i poglavlja koja se bave prehranom osoba starije dobi, prehranom trudnica, rodilja i dojilja i, na samom kraju, prehranom životno ugroženih bolesnika u jedinici intenzivnog liječenja.
Udžbenik ima i nekoliko priloga koji će zasigurno naći svoju primjenu u praktičnom kliničkom radu, a odnose se na preporučeni dnevni unos vitamina i minerala namijenjen zdravim odraslim osobama, preporuke za unos energije, makronutrijenata i mikronutrijenata te popis kliničkih smjernica za prehranu kod pojedinih bolesti. Zacijelo, koristan će biti i popis manje poznatih namirnica s kratkim opisom kao i tablični prikazi glikemijskog indeksa i glikemijskog opterećenja odabranih namirnica te jelovnici s normativima predloženih jela u pojedinim poglavljima, odnosno popis namirnica koje sadržavaju znatnu količinu odabranih nutrijenata.