Prikaži više Prikaži manje

29160

GDJE JE NESTALA HALJINA BLAŽENE DJEVICE MARIJE SNJEŽNE

10,49
9,44
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,49 
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-220-900-6
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2009

O knjizi GDJE JE NESTALA HALJINA BLAŽENE DJEVICE MARIJE SNJEŽNE

Četrnaest priča knjige Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne, koje možemo smatrati i rubnim romanom zbog tematsko- -stilske koherencije i ulančanosti, uokvireno je s dvama dokumentima – latinskim, koji govori o staroj slavi grada Kamenskog, i socijalističkim, kojim se birokratskom greškom udaljava učitelj iz sela Kamensko – i s dvjema pričama – s prvom o svećeniku i s posljednjom o učitelju, o sakralnom i sekularnom skrbniku zajednice. A između njih, između te dvije priče, pravilno se smjenjuju godišnja doba, svećenici, krčmari, poplave, urodi za šljivovicu i vino, potezanja noža, maškare; živi se seljački – po kalendaru – i umire, gotovo po običaju, u trajnom dans macabreu, bez patosa, tvrdo, kamenšćanski.
Šorkovi portreti i studije karaktera i mentaliteta Kamenšćaka, i seljaka općenito, s pravom će u svijest dozvati Krležine, pučku stravu i grotesku ranog Gogolja, kao i babeljevski svijet lirsko- -naturalističkih kontrasta i konflikata. Njegovi likovi, ubojica iz strasti Jandra Klapac, pjeskar Štica Smulj koji se sveti progresu, lugar Pavle Škanjac, župnik Fink ili konobarica Ana, strasni su u životu i fatalistički pomireni s njim, spremni na grubost i nasilje, ali i na oprost i sućut. U njihovim životima kob je ono što ih čini elementarno bliskima i gotovo bizarno različitima.
Gdje je nestala haljina Blažene Djevice Marije Snježne spomenik je svijetu, zavičaju, jeziku i ljudima kojih više nema; spomenik koji ne može izgorjeti kao svijet koji je ova knjiga (re)konstruirala. Naime, među ovim se koricama krije cijeli jedan nestali svijet – svijet polovine prošlog stoljeća, poslijeratni zemljoradnički kadar koji je budućnost zacrtavao brazdama, a onda je nestala i ta budućnost, s obzirom da je Kamensko – selo nastalo oko pavlinskog samostana na desnoj obali Kupe – tijekom Domovinskog rata temeljito porušeno i spaljeno. Dakle, što mentalna, što stvarna, arheologija je u cijelosti usisala Kamensko i njegove priče. Srećom, Dejan Šorak ih je uhvatio još – vjerovali ili ne – u svojim mladenačkim danima (sa 17 godina!). Ova je knjiga napisana početkom sedamdesetih, njezine priče su već dva puta stekle punoljetnost, prošle kušnju vremena, pa je možemo smatrati i čudom dvostruke arheologije.

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-220-900-6
Uvez
meki
Godina izdanja
2009
Broj stranica
135
Format
19 x 15 cm

Od istog autora

-10%KUPELJ BOGA SILVANA
14,34 15,93 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:12,74 
-10%AMERIČKO - HRVATSKI U BOJI - Saga o filmu - MARIJA I ZVJER - Prvi dio
15,41 17,12 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:17,12 
-10%ČEREČENJE
17,91 19,90 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:15,92