Prikaži više Prikaži manje

24956

HRVATSKE KRIJESNICE

13,27 | 100,00 kn
11,94 | 89,98 kn
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 10,62  | 80,00 kn
dostupno
ISBN ISBN: 953-6698-07-2
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2000

O knjizi HRVATSKE KRIJESNICE

Zamoljen sam od gospodina Horvata Zacskaija da napišem nekoliko riječi predgovora. Pretpostavljam kako je jedan od razloga činjenica da je jedan od četvorice velikana (Ante Starčević, Josip Juraj Strossmayer, Eugen Kvaternik i Stjepan Radić) moj djed.
Izbor je ličnosti i teksta u potpunosti djelo priređivača, tj. gospodina Horvata. Naslov je knjige "Hrvatske krijesnice" i označava misli koje svijetle u odnosu na stanje u društvu, u vezi s raznim ljudskim pojmovima i interesima autora. U njoj se nalaze pojmovi poput slobode, države, Boga, samosvijesti i tome slični.
Uzimam si slobodu da od četvorice zastupljenih izdvojim Stjepana Radića, ne samo radi rodbinskih odnosa, jer oni nisu toliko važni, nego zbog opsega i učinka njegova djelovanja. Kao što je poznato, trojica od četvorice djeluju u 19. stoljeću, a samo je Stjepan Radić u prvoj trećini dvadesetoga. Njegova ličnost osim toga po mome mišljenju prerasta ostale tri svojim značajem. On je sve što su i ostali, samo nije biskup i mecena.
Sam je odabir misli vrlo interesantan i sadrži mnogo materijala koji još uvijek može biti aktualan. Sastavljanje ovoga izbora zahtijevalo je puno pažnje, pameti i smisla za određene skupine pitanja. Autor, naravno, ne pretendira da dade odgovore na sva pitanja, ali zato odabire vrlo karakteristične odgovore. Mislim da ovaj izbor kao digest može biti od koristi, napose mladim ljudima i ostatku zainteresirane čitateljske publike. Stoga sam uvjeren da će knjiga pronaći svoje čitatelje i u tom joj smislu želim puno uspjeha....

Nakladnik/ci
ISBN
953-6698-07-2
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2000
Broj stranica
135
Format
21 x 15 cm