Prikaži više Prikaži manje

131093

LUUANDA

13,14
11,83
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 13,14 
dostupno
ISBN ISBN: 9789537953638
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2016

O knjizi LUUANDA

Zbirka Luuanda, prvi put objavljena 1963. godine u Lisabonu, sastoji se od tri poduže novele, koje govore o životu u mussequeu, siromašnom predgrađu Luande. Ova se knjiga smatra prekretnicom u angolskoj književnosti i konačnim prekidom s portugalskim književnim jezikom. Naime, pronalaženjem književnog izričaja u govornom jeziku lokalnog stanovništva, Luandino Vieira stvorio je poseban literarni vernakular koji će obilježiti književne generacije nakon njega. Kombinacijom portugalskog jezika promijenjene sintakse te leksika preuzetog iz kimbundua, prevladavajućeg jezika domaćeg stanovništva, Luandino Vieira stvara poseban, gotovo poetski izraz, oslonjen na angolsku usmenu tradiciju i narodne poučne priče.

Luuanda prikazuje prizore iz kasnog kolonijalnog perioda u Angoli, oslikava vrlo specifičan odnos siromašnog stanovnika predgrađa prema portugalskom kolonijalnom nasljeđu, političku (ne)ravnotežu između crnaca i bijelaca, i kaotičnost svakodnevnog života u predgrađu pravog afričkog velegrada. Svaka od tri priče u knjizi na simboličan način oslikava jedan od ključnih problema kolonijalne Angole. U prvoj, Baka Xíxi i njezin unuk Zeca Santos, govori se o bijednom životu bake i unuka, koji si ne mogu priskrbiti ni temeljne životne potrebe, pa tako prekapaju po smeću ne bi li se nekako prehranili, bez ikakve nade da će im se stanje popraviti u sustavu u kojem žive. Druga priča govori o trojici zatvorenika (dvojici Angolaca i jednom Kapverdijcu), koji tek u sužanjstvu otkrivaju solidarnost i kako bi zajedno mogli izbjeći zlu kob i nepravdu sustava. Treća priča govori o sukobu dvije susjede oko toga čije je jaje: pripada li onoj čija je koka, ili onoj u čijem ga je dvorištu koka snijela.

 

„Njegovo djelo, neprocjenjive vrijednosti, preteča je suvremene angolske književnosti, i svoje korijene vuče duboko iz zemlje i njezine kulture.“

José Saramago

Preveo(la)
Josip Ivanović
ISBN
9789537953638
Uvez
meki
Godina izdanja
2016
Broj stranica
145
Format
20 x 15 cm