Prikaži više Prikaži manje

168188

MIKROEKONOMIJA - 7. izdanje

83,34
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-246-458-0
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2022

O knjizi MIKROEKONOMIJA - 7. izdanje

7. izdanje

Za studente koje zaista zanima kako svijet funkcionira, mikroekonomija je jedno od najzahvalnijih i najzanimljivijih područja koja mogu studirati. Dobro vladanje mikroekonomijom ključno je za menadžersko odlučivanje, za kreiranje i razumijevanje državnih politika i općenito za razumijevanje kako funkcionira moderno gospodarstvo. Napisali smo ovu knjigu zato što vjerujemo da studentima treba približiti nove teme koje su posljednjih godina zauzele središnje mjesto u mikroekonomiji – teme poput teorije igara i strategije natjecanja, uloga nesigurnosti i informacija, analiza određivanja cijene od strane poduzeća koja imaju tržišnu moć. Također smo osjećali da studentima treba pokazati kako mikroekonomija može pomoći pri razumijevanju onoga što se događa oko nas i kako se mikroekonomija može iskoristiti kao praktično oruđe prilikom donošenja odluka. Mikroekonomija je važno i dinamično područje, ali studente treba uputiti na njezinu relevantnost i korisnost. Ono što studenti žele i trebaju jest solidno razumijevanje kako se mikroekonomija može primijeniti izvan učionice. Da bi odgovorilo na ove izazove, sedmo izdanje Mikroekonomije pruža uvid u mikroekonomsku teoriju kojim se naglašava njezina važnost i primjena u donošenju menadžerskih odluka i odluka javne politike. Ovaj naglasak na primjenjivosti postignut je i uključivanjem 118 opširnih primjera, koji obrađuju teme analize potražnje, troška i tržišne efikasnosti, strategije određivanja cijena, odluka o ulaganjima i proizvodnji te analize državne politike. Upravo zbog važnosti koju pridajemo ovim primjerima, oni se nalaze unutar samog teksta. (Potpun popis primjera nalazi se s unutarnje strane naslovnice.) Sedmo izdanje Mikroekonomije pokriva dramatične promjene do kojih je na ovom polju došlo posljednjih godina. Sve više raste interes za teoriju igara i strateške međuodnose poduzeća (12. i 13. poglavlje), za ulogu i važnost nesigurnosti i asimetričnih informacija (5. i 17. poglavlje), za strategije određivanja cijena poduzeća koja imaju tržišnu moć (10. i 11. poglavlje) te za kreiranje mjera koje će se efikasno nositi s eksternalijama poput zagađenja okoliša (18. poglavlje). Ove su teme, kojima je u većini udžbenika posvećena tek ograničena pažnja, ovdje podrobno obrađene. Iako Mikroekonomija pokriva široko područje i sadržava aktualne teme, to ne znači da je teška ili da je „za napredne“. Trudili smo se da izloženo gradivo bude jasno, pristupačno, životno i zanimljivo. Čvrsto vjerujemo da bi učenje mikroekonomije trebalo biti ugodno i poticajno. Nadamo se da naša knjiga odražava to vjerovanje. Osim u dodacima i fusnotama, u Mikroekonomiji nema matematičkih izračuna. Stoga bi trebala biti prikladna za studente različitih profila. (Zahtjevniji odjeljci označeni su zvjezdicom i mogu se lako preskočiti.)

Robert S. Pindyck profesor je ekonomije i financija, Bank of Tokyo-Mitsubishi Ltd, Škole menadžmenta Sloan u sklopu MIT-a. Daniel L. Rubinfeld profesor je prava, Robert L. Bridges, i profesor ekonomije na Sveučilištu Kalifornija u Berkeleyju te je gostujući profesor prava na NYU-u. Obojica imaju doktorat iz ekonomije s MIT-a; Pindyck ga je stekao 1971., a Rubinfeld 1972. godine. Profesor Pindyck istraživao je i pisao o mnoštvu tema iz mikroekonomije, uključujući učinke nesigurnosti na ponašanje poduzeća i strukturu tržišta, odrednice tržišne moći, ponašanje financijskih tržišta i tržišta prirodnih izvora i roba te kriterije pri donošenju odluka o ulaganju.

Profesor Rubinfeld, koji je bio glavni ekonomist u Ministarstvu pravosuđa 1997. i 1998. godine, autor je mnoštva članaka iz područja antimonopolske politike, konkurentske politike, prava i ekonomije, prava i statistike te javne ekonomije. Pindyck i Rubinfeld također su zajedno napisali Econometric Models and Economic Forecasts, još jednu uspješnicu, po kojoj bi se mogao snimiti film.

Nakladnik/ci
ISBN
978-953-246-458-0
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2022
Broj stranica
768
Format
26 x 15 cm

Od istog autora