Prikaži više Prikaži manje

96015

OFICIR I ČASNIK

24,69
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-169-278-6
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2013

O knjizi OFICIR I ČASNIK

Prelasci vojnih profesionalaca iz JNA u HV

U knjizi Oficir i časnik obrađena je tema prebjega—vojnih profesionalaca s časničkom naobrazbom koji su početkom Domovinskog rata napustili JNA i priključili se Hrvatskoj vojsci. Riječ je o neobičnom i rijetkom fenomenu da časnici jedne vojske prijeđu na drugu s kojom su u ratnom sukobu. Autore je zanimalo kako je do tih prijelaza došlo, pod kojim okolnostima i s kojim motivacijama, a osobita je pozornost posvećena iskustvima koji su prebjezi imali u HV, budući da je riječ o različit vrijednosnim sustavima. Dubinski je intervjuirano trideset reprezentativnih prebjega prema regiji služenja te grani i službi. Ispitanici su odgovarali na sedamnaest pitanja o glavnim značajkama vojne službe u obje organizacije, a osobito o političkim prilikama na početku Domovinskog rata te o i njihovu utjecaju na razmišljanje vojnih časnika. Dobiven je opsežana i dragocjen materijal usmene povijesti, koji je utoliko vrijedniji što su ispitanici izabrani među „običnim“ časnicima koji nisu služili na najvišim i najeksponiranijim dužnostima te nisu imali priliku iznijeti svoja iskustva i razmišljanja kao drugi visokopozicionirani časnici i osobito generali i admirali.

O prebjezima se u javnosti, osobito u medijima i političkim diskusijama, najčešće raspravljalo pretežito s ideologijskih polazišta, pri čemu se o prebjezima nekritički razmišljalo i nije se polazilo od stvarnih motiva i okolnosti pod kojima je angažirana ova razmjerno velika (nekoliko tisuća) skupina vojnih profesionalaca u Domovinskom ratu. Slom komunističkog i jugoslavenskog sustava, agresija na Hrvatsku i dugotrajni rat nedvojbeno su povijesne prijelomne okolnosti.

Knjiga je u tome smislu prekretnica, jer fenomen sagledava s više stajališta: kako iz perspektive prebjega, te iz perspektive organizacije i političkog sustava u kojem su nastavili svoju službu.

Autor/i
ISBN
978-953-169-278-6
Uvez
meki
Godina izdanja
2013
Broj stranica
387
Format
21 x 15 cm

Od istog autora

-20%MOGUĆNOST MARKSISTIČKE ESTETIKEAntikvarijat
3,72 4,65 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:4,65 
-20%OBAVJEŠTAJNO SIGURNOSNE SLUŽBE REPUBLIKE HRVATSKEAntikvarijat
10,62 13,27 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:13,27 
-10%OBAVJEŠTAJNO SIGURNOSNE SLUŽBE REPUBLIKE HRVATSKE
17,92 19,91 
Najniža cijena u zadnjih 30 dana:19,91