Prikaži više Prikaži manje

172719

PČELE

22,50
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-0-62280-7
Uvez Uvez: tvrdi
Godina izdanja Godina izdanja: 2022

O knjizi PČELE

Kako izgledaju i kako se grade suvremene košnice? Koje su vrste pčela i njihove dužnosti? Što radi matica i kako se pčele razmnožavaju? Zašto pčele stvaraju med? Kako nastaju med i drugi pčelinji proizvodi? Što rade pčelari i kakvu opremu i alat koriste? Što su medonosne biljke? Ova će ti knjiga dati odgovore na ta i mnogobrojna druga pitanja o građi, životu i radu pčela, ustroju košnica, pčelarstvu te povijesti odnosa pčela i čovjeka – od prapovijesti sve do danas. Doznat ćeš odakle znamo da su se na svijetu pojavile prije dinosaura i zašto se nalaze na Napoleonovu plaštu. Doznat ćeš da su se drevni Egipćani dobro razumjeli u pčelarstvo te zašto su drevni Grci med smatrali hranom dostojnom bogova.

Danas smo pčelama zahvalni ne samo na medu nego i na mnogim drugim delicijama. Bez pomoći malih oprašivača mnoge biljke ne bi mogle davati plodove i sjeme. Pčele nisu jedini kukci koji oprašuju, ali su u tome nedvojbeno najuspješnije. Stoga je teško procijeniti kolike su, zapravo, njihove zasluge kad je riječ o poljoprivredi. Na svoj način pomažu čak i u proizvodnji mesa i mlijeka. Oprašuju lucernu i djetelinu zahvaljujući čemu te biljke mogu stvoriti puno svojeg sjemena po pašnjacima. A krave luduju za lucernom i djetelinom. Pčelama možemo zahvaliti i na pojedinim odjevnim predmetima. Da one ne oprašuju cvjetove pamuka, ta biljka ne bi rađala paperjaste plodove. Upravo se od tog paperja izrađuje vlakno za traperice i majice kratkih rukava koje svi toliko volimo nositi.

Jeste li znali?
- Računa se da pčele, ne bi li proizvele jedan kilogram meda, moraju posjetiti nekoliko milijuna cvjetova i pritom preletjeti ukupno oko 150 000 kilometara.
- U srednjem vijeku pčele su se upotrebljavale za borbena djelovanja. Tijekom opsade znalo se dogoditi da branitelji sa zidina bacaju košnice na trupe koje su ih napadale.
- U proljeće, kad dovoljno zatopli, pčele odlaze na svoj prvi let u novoj godini. On traje oko pola sata, i pčele za to vrijeme uglavnom obavljaju veliku nuždu.
- Pčelar nema zadatak samo pobirati med od pčela. On je i njihov brižni skrbnik. Kao domar košnice pazi na njezino održavanje, stoga su njezini stanovnici uvijek na suhom, prozračnom i čistom.
- Kako izgleda život bez pčela, možemo vidjeti ako posjetimo okrug Mao u kineskoj provinciji Sečuan. U doba cvatnje jabuka ljudi moraju obavljati posao pčela. Uspinju se na stabla i posebnim malim kistovima oprašuju svaki pojedini cvijet.
 

Preveo(la)
Adrian Cvitanović
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-0-62280-7
Uvez
tvrdi
Godina izdanja
2022
Broj stranica
72
Format
37 x 15 cm