Prikaži više Prikaži manje

165744

VAŽNO JE IMATI HOBI

9,16
6,41
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 8,24 
dostupno
ISBN ISBN: 978-953-222-942-4
Uvez Uvez: meki
Godina izdanja Godina izdanja: 2021

O knjizi VAŽNO JE IMATI HOBI

Prva zbirka kratkih priča i, u našoj književnosti sve češćih, mikroproza Luce Kozine „Važno je imati hobi“ donosi, kako je za prvu zbirku i red i običaj, dosta širok dijapazon tema, no neki grozdovi se na toj spisateljskoj brajdi mogu prepoznati.

Kombinirajući kratke zapise o samom pisanju i poziciji pisca, autorica p(r)okazuje i ironizira spisateljsku situaciju, inspiraciju ili kontekst. Isto tako, premda je „lijevo uho toliko približila tlu da je jasno čula priče cijeloga svijeta“ jasno joj je da je kao arhivaricu priča − pritom u prvom redu mislim na one ljudske, osobne, dokumentarne − nitko ne sluša.

Likovi koji pričaju te priče su neprimjetne, uglavnom marginalizirane osobe. Njihova drugost je i fizička pa se tako u nekoliko navrata pojavljuje motiv grbe kao njihovo obilježje. To ih čini idealnima za ignoriranje: „− Tko je ona? − Ne znamo, zato se pravimo da ne postoji.“

Vinut će se autorica i u metafizičke i teološke visine, taknuti se božanskog koje također u sebi nosi tamnu mrlju samoće. Stoga je i svijet koji ono stvara svijet vapijućih za komunikacijom i razumijevanjem, a razumijevanje je drugo ime za ljubav.
Kruno Lokotar

Autor/i
Nakladnik/ci
ISBN
978-953-222-942-4
Uvez
meki
Godina izdanja
2021
Broj stranica
87
Format
20 x 15 cm

Od istog autora