ZAČINSKE BILJKE - Stručnjak za vrt
O knjizi ZAČINSKE BILJKE - Stručnjak za vrt
Kulinarske aromatične biljke, ili začinsko bilje, najstarije su i najpoznatije biljke, a u srednjovjekovno doba koristile su se za prikrivanje mirisa pokvarene hrane, kao što su jelima, koja bi inače bila neizražajna i jednolična, pridavale zanimljive okuse. Začinske biljke još uvijek se posvuda koriste i mnoge pružaju vrlo osobite okuse; ostale se dodaju kao ukras salatama, sendvičima i ostalim jelima.
Ljekovite trave su također popularne i u davna vremena bile su glavni izvor ljekovitih sredstava. Knjige poznate kao Herbariji bile su vrlo popularne, a jedna od najšire poznatih bila je English Physitian Nicholasa Culpepera, prvi put objavljena 1652. godine, a kasnije je to bio Herbal, sadrži ljekovita sredstva koja je razvio i koristio u svojoj liječničkoj praksi.
Danas su začinske biljke omiljene u vrtovima svih veličina i oblika. Mnoge se ujedno mogu uzgajati u posudama na patiu, balkonu ili prozorskoj dasci. Ova izuzetno ilustrirana i praktična knjiga opisuje velik raspon začinskih biljaka, od luka vlasca do đumbira. Većina je idealna za uzgajanje u umjerenim klimatskim područjima, dok su neke manje otporne i treba ih zimi zaštititi. Ova knjiga sadrži i metode branja, pohranjivanja i korištenja začinskih biljaka, kao i njegu i uzgoj vlastitih biljaka, bilo sjemenom, reznicama ili dijeljenjem. Mnoge biljke su ujedno idealne za rukovet vrtove, cvjetne aranžmane i pot-pourrie. Ova knjiga će obogatiti vaš vrt biljkama, kao i dodatnim osebujnim okusima vašu hranu.