Show more Show less

14777

DJEČJA PRIČA - povijest, teorija, recepcija i interpretacija

14,26
available
ISBN ISBN: 953-0-50751-8
Binding Binding: soft
Year of issue Year of issue: 2005

About the book DJEČJA PRIČA - povijest, teorija, recepcija i interpretacija

U razdoblju od 1997. do 2004. godine istraživala sam recepciju i interpretaciju dječje priče, pretežito hrvatske, ponešto i one europske. Rezultate, do kojih sam postupno dolazila, objavljivala sam na stručnim skupovima i savjetovanjima za učitelje i odgojitelje te većim dijelom u svojim znanstvenim i stručnim radovima koje pregledno navodim u bilješci na kraju knjige. Više je razloga zbog kojih sam željela sve prethodno napisane tekstove o dječjoj priči, uz stanovite dopune i dorade, sjediniti u jednome djelu.
Premda podosta opširno, ni ovako koncipirano djelo ne iscrpljuje cjelokupnu problematiku u vezi s dječjom pričom, ali upućuje na povezanost povijesti i teorije dječje priče s njezinom primjenom u susretima s djecom i učenicima.
Prvim dijelom knjige želim naglasiti važnost i vrijednost književnoga izraza u životu djeteta i čovjeka uopče. Slijedi prikaz rezultata istraživanja koji govore o vrijednostima dječje priče u obitelji, dječjemu vrtiću i školi, otvarajući pritom određena problemska pitanja na koja uvijek i nije jednostavno odgovoriti.
Podosta prostora posvećujem interpretacijama dječje priče koje je najbolje ostvarivati u znaku susreta i igre, osobito kada je riječ o najmlađim re-cipijentinia. Primjerima ipak opsežnije i dublje zadirem u odabrane priče, pa je unutar pojedine interpretacije moguće učiniti izbor među ponuđenim sastavnicama. U tom se kontekstu osobito izdvajaju Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, za koje predlažem zahtjevniji susret i s učenicima srednje škole. Interpretacije dječjih priča umnogome povezujem s jezičnim izražavanjem, napose s učeničkim jezičnim stvaralaštvom.
Izborom književnokritičkih tekstova zapravo najavljujem potrebu ispitivanja recepcije i interpretacije suvremene hrvatske dječje priče, o kojoj bi u dogledno vrijeme trebalo sustavnije progovoriti i s metodičkoga gledišta, možda čak i komparativno s klasičnom hrvatskom i europskom dječjom pričom.

Author/s
Publisher/s
ISBN
953-0-50751-8
Binding
soft
Year of issue
2005
Number of pages
230
Format
24 x 15 cm