- comics
- computer science
- current affairs
-
dictionaries / grammars / foreign languages
-
dictionaries
- croatian dictionaries
- czech dictionaries
- dictionary of art
- english dictionaries
- french dictionaries
- german dictionaries
- greek dictionaries
- italian dictionaries
- latin dictionaries
- polish dictionaries
- portuguese dictionaries
- romanian dictionaries
- russian dictionaries
- spanish dictionaries
- slovak dictionaries
- slovenian dictionaries
- foreign languages
- grammar
-
dictionaries
- economics
- gifts
- encyclopedia / handbooks
- erotica / sex
- history
- hobbies
- humour
- literature
- magazines
- maritime affairs
- multimedia publications
- natural science
- other editions
- politics
- popular science
-
reading
- 1st grade of elementary school
- 2nd grade of elementary school
- 3rd grade of elementary school
- 4th grade of elementary school
- 5th grade of elementary school
- 6th grade of elementary school
- 7th grade of elementary school
- 8th grade elementary school
- 1st grade of high school
- 2nd grade of high school
- 3rd grade of high school
- 4th grade of high school
- religion / mythology
- social sciences
- technology / engineering / construction
- textbooks
- textbooks of vocational schools and faculties
- tourism
- travel-records

About the book ZIMA - MIRISI I OKUSI MAKRONOVE
Poput prirode koja zimi miruje i većina jela koja jedemo trebaju biti "mirna", duže kuhana na laganoj vatri tako da griju i snaže organizam. Zimska jela bogatija su okusima, a koristi se i malo više soli i ulja u kuhanju jer to dodatno grije organizam.
Heljda je sjajna žitarica za sve one koji zimi vole boraviti na otvorenom, posebno na snijegu. Daje pregršt energije i grije, a lako se kombinira s povrćem. Za bogate i ukusne kombinacije mogu se često pripremati i druge žitarice s mahunarkama i povrćem. Mahunarke su namirnica zime! Jačaju vitalnost bubrega i snaže organizam. Grah, azuki grah, crna soja i ostale mahunarke trebaju možda malo više vremena za pripremu, ali toplina prostora koja se dobiva kuhanjem upravo je ono što nam treba, a "krčkanje" mahunarki već i mirisom pobuđuje tek.
Alge su sjajan izvor minerala zimi! One su i sjajan čistač našeg uspavanog i usporenog organizma. Posebno je dobro pri kuhanju mahunarki dodati komad korribu alge! Osim što će mahunarke učiniti probavljivijima, kombu jača i čisti krv. Vjerujem da ćete u kuharici Alge naći recepte koji će vam se svidjeti i koje možete kombinirati sa svim zimskim jelima.
Nastavite uživati u jelima s korjenastim povrćem te i dalje slijedite sve preporuke iz jesenske kuharice. Kuhanje zimi samo je nastavak onog što smo započeli ujesen. Kiseli kupus sjajna je namirnica za zimu i može se pripremiti na različite načine kako vam i predlažem u ovoj kuharici. Potrudite se naći tradicionalno kiseljen kupus (duže vremena uz kvalitetnu sol) umjesto različitih brzih varijanti "obogaćenih" kemijom.
Zima je vrijeme za suho voće. Marelice, grožđice, šljive, jabuke, smokve, datulje i drugo prirodno sušeno voće prava su riznica slatkog okusa, ali i hranjivih sastojaka. Npr. marelice su sjajan izvor željeza. Kompoti i drugi deserti od suhog voća odlična su poslastica zimi, a pire od suhog voća (suho voće kuhano u malo vode i izmiksano u pire) može biti i odličan zaslađivač...